Teknologi

Hva er et skrogvaskanlegg?

BigWash er et stasjonært skrogvaskanlegg som rengjør de fleste typer motor- og seilbåter opptil 16 meter (53 fot). Anlegget består av en U-formet rammekonstruksjon i marin aluminium – et materiale som ikke ruster og beholder sin glans over tid.

Rammekonstruksjonen flyter på vannet og har den korteste siden inn mot bryggen, hvor kontrollskapet med hydraulikk og elektronikk er plassert. Dette betyr at kun ca 8 meter bryggeplass er brukt.

BigWash har 8-10 roterende børster laget av ikke-heftende plast, som ruller fra båtens front til båtens bakside. Børstene drives av hydrauliske motorer og sofistikert elektronikk. BigWash betjenes enkelt ved fjernstyring fra dokken.

Under maskinen er et oppsamlingsbasseng for rensing av biologisk material og malingsrester. Les mer og se bilder av oppsamlingsbassenget her.

Vaskens funksjon

Båteieren kjører inn i skrogvaskanlegget etter at bassengporten senkes. Deretter stenges porten og båten fortøyes slik at den får en sentrert posisjon mellom bommene.

Maskinen startes og børstene som ligger forut begynner å rotere. Motstanden mellom børster og skrog gjør at børstene formes etter skrogets profil. Børstene roterer mens de beveger fra forut til akterut og rengjør båtens skrog og fjerner begroing. Ved hjelp av en fjernkontroll snur vaskeenheten og børster tilbake til utgangspunktet.

På denne måten vaskes båten to ganger, fra to ulike hold. For en 10 meter lang båt tar prosessen ca 15 minutter.

Vaskbare båter

Skrogvaskanlegget klarer å vaske de fleste båter i en gjennomsnittlig fritidsbåthavn. Nedenfor skisseres de tre ulike maskinene vi leverer, samt hvilke båter som kan anvende seg av metoden. Vaskbare og ikke vaskbare skrogtyper.

BigWash er navnet på våre stasjonære skrogvaskanlegg og kommer i tre ulike størrelser, BigWash 12, BigWash 14 og BigWash 16.

BigWash 12:

Vasker de fleste motor- og seilbåter opp til 12 meters lengde, 4 meters bredde og 2,3 meters dybde. Det kreves ca 7 meter bryggeplass.

BigWash 14 – WIDE:

Vasker de fleste motor- og seilbåter opp til 14 meters lengde, 5 meters bredde og 2,4 meters dybde. Det kreves ca 8 meter bryggeplass.

BigWash 16 – WIDE:

Vasker de fleste motor- og seilbåter opp til 16 meters lengde, 5 meters bredde og 2,4 meters dybde. Det kreves ca 8 meter bryggeplass.